Terülj, terülj, asztalkám...
Célcsoport: 3-4. évfolyam
rövid leírás
Az étkezés, a tápanyagok és a szervezetünk összefüggéseivel foglalkozó, digitális eszközökkel támogatott projekt.
részletes ismertető
A projekt tematikus fókusza a táplálkozás, és – több étel elkészítésén keresztül – a tudatos tervezés, a matematikai és algoritmikus gondolkodás, valamint a szövegértési készségek fejlesztése. A tevékenységek során egyaránt építhetünk egyéni és csoportmunkára. A projekt során a megfelelő haladást a formatív értékelés eszközeinek (TKM-táblázat, ellenőrző listák stb.) következetes használata támogatja. A tevékenységek során készülnek receptkönyvek, tesztjellegű, szövegfeldolgozást támogató digitális feladatok, illusztrációkból készülő animációs filmek és plakátok. Emellett padlórobot segítségével, egy-egy recept lépéseinek rögzítésén keresztül a programozáshoz szükséges készségeket is fejlesztjük. Megszerzett tudásukat egy szabadulószoba rejtvényeinek megoldásához használjuk fel. Az értékelés elsősorban formatív módon zajlik, de az ellenőrző listák lehetővé teszik a szummatív értékelést is.
A projekt pedagógiai alapjai
Tartalmi követelmények:
Informatika:
- Adatok megfigyelése, gyűjtése, rendezése, rögzítése, ábrázolása grafikonon.
- Személyekhez vagy más tantárgyi tartalmakhoz kötődő adatok gyűjtése, értelmezése, rögzítése, csoportosítása.
- Tantárgyakhoz kapcsolódó rajzok, dokumentumok készítése, mentése segítséggel. Animációk készítése.
Környezetismeret:
- Az egészséges életmód elemeinek ismerete.
- Az élelmiszerfajták csoportosítása energiatartalmuk (magas, alacsony), illetve tápanyagtartalmuk alapján.
- Egy hagyományos helyi étel elkészítésén keresztül a főzési folyamat lépéseinek értelmezése.
- Az ételek tárolásával kapcsolatos alapvető szabályok megismerése és betartása.
Matematika:
- Tapasztalati adatok lejegyzése, táblázatba rendezése.
- Összefüggések, kapcsolatok a táblázat adatai között.
- Grafikonok adatainak leolvasása, grafikon készítése.
Vizuális kultúra:
- Kép- és hangrögzítő eszközök használatának alapszintű megismerése.
- Egyszerű cselekmény megjelenítése képsorozattal (pl. rajz, digitális fotó, rövid animációs film) és hangokkal.
- Az online közösségekben való viselkedési szabályok, kommunikációs szokások és ezek szerepének megismerésére.
Életvitel és gyakorlat:
- Egyszerű étel elkészítése.
- Az asztalterítés és tálalás szabályai.
Magyar irodalom:
- Életkori sajátosságoknak megfelelő szépirodalmi, dokumentum típusú szövegek megismerése, ezek megértése.
- Gondolatok és információk értelmezése és integrálása.
Globális és kereső olvasás, grafikus szervezők (ábrák, táblázatok, gondolattérkép, fürtábra) alkalmazása a hatékonyabb szövegértés érdekében.
Tanulási célok/Tanulási eredmények:
- az egészséges életmód alapvető elemeinek alkalmazása az egészségmegőrzés és az egészséges fejlődés érdekében
- tanári segítséggel az életkornak megfelelő oktatási célú programok, applikációk használata
- az online kommunikációban való részvétel során fontos és szükséges viselkedési szabályok elsajátítása, alkalmazása
- az életkornak megfelelő szöveg megértése néma olvasás útján, az olvasottakkal kapcsolatos vélemény értelmes megfogalmazása
- megfelelő és eredményes együttműködés másokkal, felelősségvállalás a csapatban betöltött szerepkörnek megfelelően
- tájékozódás térben és időben, az ismeretek rendszerezése
- önértékelés és önellenőrzés
- az algoritmikus gondolkodás fejlődése
- tapasztalati adatok lejegyzése, táblázatba rendezése, a táblázat adatainak értelmezése, grafikon késztése
Egyéb célok:
- a digitális technológia alkalmazása, informatikai készségek bővítése
- produktivitás: bemutató prezentációk, videó készítése
- a különböző tantárgyak keretében megszerzett tudás kombinálása
- a megszerzett információk rendszerezése és szelektálása, bemutatása a többieknek
- az alkotási és szereplési vágy, a vállalkozó szellem és az önbizalom növelése
A tananyag célrendszerét kifejtő kérdések:
Alapkérdés:
- Mi szükséges az élethez?
Projektszintű kérdés:
- Milyen tápanyagok alkotják az ételeinket?
- Melyek a kedvenc ételeink?
- Hogyan készülnek kedvenc ételeink?
Tartalmi kérdések:
- Milyen fogalmak kapcsolódnak az étkezéshez?
- Hogyan épül fel a táplálékpiramis, és miért úgy?
- Hogyan és mennyiért lakhatnánk jól egy pizzériában?
- Hogyan kell elkészíteni a gyerekek kedvencét, a palacsintát?
- Milyen növényi eredetű fűszereket ismerünk a háztartásban?
Értékelés
A projektmunka megkezdése előtt:
- Ötletbörze (gondolattérkép) a projekt alapkérdéséhez kapcsolódva
- TKM-táblázat („Tudom–Kérdezem–Megtanultam”-táblázat) az előzetes ismeretek és az alapkérdéshez kapcsolódó kérdések rögzítéséhez
Mialatt a tanulók a projekten dolgoznak, és feladatokat végeznek:
- TKM táblázat az újabb kérdések rögzítéséhez
- Ellenőrző lista a videók, plakátok készítésének ellenőrzéséhez
- Ön- és társértékelő kitöltése a közös munka minősítéséhez
- Redmenta-feladatok a szövegek feldolgozásához
A projektmunka befejeztével:
- TKM táblázat az új ismeretek lejegyzéséhez
- „3-2-1”-módszer a videók, plakátok, szakácskönyv minősítéséhez
- Ön- és társértékelő kitöltése a közös munka értékeléséhez
Eszközök
Technológia – hardver:
mobiltelefonok, tabletek, digitális fényképezőgép, számítógép, internet-hozzáférés, nyomtató, projektor
Technológia – szoftver:
szövegszerkesztő, képfeldolgozó, Book Creator, LearningApps, Redmenta, Mentimeter, Skype vagy más hasonló alkalmazás
applikációk: QR-kód-olvasó, WordCloud, VideoShow, Simple Graph Maker, Canva
A megvalósítás során használt online tartalmak, források linkjei
- A szakácskönyvünk
- Tankocka a Kőrösi iskolának
- Feladatok, amiket a Kőrösi iskolától (Bosányi Éva munkája) kaptunk
- LearningApps-feladatok a Királyi lakomák, felséges ételek olvasmányhoz
- Redmenta-feladatok:
Növényi alapanyagok, fűszerek (direktcím: DTH3.c)
Növényi alapanyagok, fűszerek (direktcím: DTH3.c2)
Nyomtatott források és eszközök
Kiadványok:
- Olvasókönyv II. kötet. Szerk.: Kóródi Bence. Eszterházy Károly Egyetem – OFI, 2017.
- Szövegértés munkafüzet II. kötet. Eszterházy Károly Egyetem – OFI, 2017.
- Nyiri Istvánné: Szövegértést fejlesztő gyakorlatok 4.o. Eszterházy Károly Egyetem –OFI, 2016.
- Mese a falánk tyúkocskáról – Rövid, vidám mesék 2–4 éveseknek. Magnusz Kiadó, 2017.
Anyagok, eszközök:
liszt, tej, tojás, cukor, só, olaj, kakaó, lekvár, tányérok, palacsintasütő, doboz, lakat, lánc, kulcsok